29.07.15 İstanbul

Akaryakıt İstasyonları Bodrumlarında Perlit Kullanarak Dolgu Uygulaması

Teknolojiyi ve sektörel yenilikleri yakından takip eden Tora Petrol akaryakıt istasyonlarında bulunan bodrum katlarının güvenli hale getirilmesi ile ilgili de yenilikçi ve efektif çözümler üretmeye devam ediyor.

Bilindiği üzere TS-12820 standartlarına göre 2006 yılından sonra inşa edilen akaryakıt istasyonlarında bodrum katı bulunmamalı. Ancak daha önceki yıllarda inşa edilen istasyonlarda mevcut bodrum katları bulunuyor ve bu bodrum katları akaryakıt ve akaryakıt buharının birikmesi durumunda oldukça büyük riskler teşkil ediyor. Geçtiğimiz yıllarda bodrum katları daha güvenli hale getirebilmek için çeşitli önlemler ve yöntemler geliştirilmiş olup bu çözümler halen kullanılmakta.

Tora Petrol’ün sunduğu yenilikçi çözümlerden bir tanesi de mevcut bodrum katlarının “ Perlit “ kullanılarak doldurulması ve daha güvenli hale getirilmesi. Bu çözümün getirdiği avantajları ve yöntemi kısaca aşağıdaki gibi özetlemek mümkündür.

Öncelikle; Bodrum katı incelenerek iş öncesi gerekli emniyet tedbirleri (LEL ölçümü, çevre güvenliğinin alınması uygun K.K.E kullanılması vb.) alınarak bodrum katında bulunan tüm elektrikli ekipmanlar (elektrik panosu, jeneratör, ex-proof olmayan aydınlatma vb.), güvenli bir şekilde demonte edilerek elektrik bağlantıları kaynağından izole edilir. Daha sonra bodrum katında bulunan dışarı açılan tüm pencere, kapı, menfez vb. sökülerek tuğla ile örülür. Bu işlemi bodrum katında bulunan lavabo vb. malzemelerde sökülerek boru bağlantıları körlenir. Dolayısı ile bodrum katı dışarıdan gelebilecek akaryakıt kaçağı veya buharına karşı izole edilmiş olur.

Dolgu yapılacak odadaki duvarlar perlit harcı ile belirli bir kalınlıkta sıvanır. Bodrum tabanına, tabanda boşluk kalmayacak şekilde perlit malzemesi serilir. Sahaya sevk edilen perlit torbaları, bodrum katında sıra sıra duvar oluştururcasına üst üste dizilir. Torbalar arasında kalabilecek boşluklar özel perlit harcı ile sıvanır. Bu işlem tüm bodrum katı doldurulana kadar tekrarlanır ve en son olarak bodrum girişi perlit harcı ile sıvandıktan sonra beton ile kapatılır.

Dolayısı ile bu çözüm sonucunda,  perlitin doğal yapısı sayesinde;

  • Perlitin gözenekli yapısı sayesinde ortama erişebilecek gazları emerek, serbestçe dolaşmasını engellenir.
  • Yangın dayanımı sayesinde alevlenmenin dağılması engellenir.
  • Su izolasyonu sağlanır.
  • Binaya ek yük getirilmez.
  • Çevreye herhangi bir zarar verilmez ve yenilenme ihtiyacı oluşmaz.

Detaylı bilgi için

0850 222 87 22