11.10.2017 İstanbul

Cidar Polisi

Cidar polisi sayesinde çift cidarlı akaryakıt tankları 7/24 koruma altında!

Yeni nesil akaryakıt istasyonlarda güvenlik her zaman ön planda olmuştur. Güvenli bir ortam oluşması için bir takım önlemlerin alınması gerekir. Bu önlemlerden bir tanesi de akaryakıt tank cidar arası alarm sistemleridir.

Akaryakıt istasyonlarında çift cidarlı tankların polisi olarak nitelendirebileceğimiz sıvılı tip cidar arası alarm sistemlerinin temeli elektrot sistemine dayalıdır ve karmaşık ürünler olarak nitelendirilir. Akaryakıt tankların cidar arasına koyulan özel bir sızıntı detektör sıvısı ve elektrotları sayesinde sistem 7/24 cidarı kontrol eder ve harici kontrol paneli ile durumu kullanıcıya aktarır. Herhangi bir kaçak olması durumunda kontrol paneli üzerinde ve harici alarm ünitesinde sesli ışıklı uyarı uyarılarda bulunarak toprak kirliliği, yakıt sızıntısı vb. tehlikeli durumların önüne geçilmesini sağlamaktadır. Ayrıca oluşan alarmlar Tora Çağrı merkezinde online izlenerek gerekli önlemlerin hızla alınabilmesini sağlamaktadır. Günün her saati aynı prensip ile çalıştığından akaryakıt tank cidar arası alarm sistemini aynı zamanda cidar polisi olarak ta adlandırabilmekteyiz.

Akaryakıt tank menholleri parlama veya patlamaya müsait alanlardır. Burada bulunacak ekipmanların bu risk göz önüne alınarak üretilmesi gerekmektedir. Menhol içine montajı yapılan sıvılı tip akaryakıt tank cidar alarm sistemlerinin bağlantı noktalarının ex-proof olması tamamen güvenli olmasını sağlamaktadır. Bu sayede sistem hem tankın güvenliğinden hem de kendi güvenliğinden sorumludur.

Sistemi biraz yakından inceleyelim;

1,1a Görüntüleme Ünitesi 8 Cidar Kontrol Sıvısı
2 Güç Kaynağı 9 Bağlantı Borusu
3 Tora Online Alarm İzleme Modülü 10 Akaryakıt Tankı
4 Kablo Bağlantı Rekoru (Menhol İçi) 11 Check Valve
5 Sensor Kablosu 12 Yakıt Depo Alanı
6 Sensor Ünitesi 13 İzleme Alanı (CİDAR)
7 Kontrol Camı 14 Sızıntı Detektör Sıvısı

Sistem nasıl çalışır?

Öncelikle akaryakıt tank cidar arasına sızıntı detektör sıvısı doldurulur. Sonra, her akaryakıt tankı için elektrotların olduğu cidar bidonlarının ve kullanıcının yakından takip edebileceği uygun bir yere görüntüleme ünitelerinin montajı yapılır.  Kablolamalar,  güç kaynağı bağlantıları ve bağlantı borularının takılması ile birlikte sistem artık sorunsuz şekilde çalışmaktadır.

Cidar kontrol tankında(8) bulunan elektrotlar veri iletimini sağlamaktadır. Bu veri anlık olarak görüntüleme ünitelerinde(1,1a) izlenebilmektedir. Aynı zamanda akaryakıt tank cidar arasında herhangi bir delinme yaşandığında sıvı azalıp alarm oluşmaktadır. Bu durum Tora Online Alarm İzleme Modülü(3)  ve görüntülenme ünitelerinden(1,1a) izlenebilmektedir.

Kontrol edilen her akaryakıt tankı güvenli akaryakıt istasyonlar için atılmış bir adım demektir. Hizmetin kalitesini ise alınacak bu tür tedbirler belirlemektedir. Güzel ve emniyette hissettiğiniz günler dileğiyle.

 Muhammed AVCU
Otomasyon Proje Sorumlusu