01.08.2017 İstanbul

Tank Vakum Akustik Test Ve Sızdırmazlık Kontrol Yöntemleri

Tank vakum akustik ve sızdırmazlık testleri sayesinde akaryakıt kaçaklarını önlemek artık çok kolay.

TORA olarak distribütörlerimiz arasına Belçika merkezli ITM TECHNOLOGIES firmasında eklemiş bulunmaktayız.  İşbirliği yaptığımız ITM firması ile TORA olarak Türkiye’de akaryakıt istasyonlarına ve test talebi olan özel tesislere vakum akustik yöntem ile 1 yıldır hizmet vermekteyiz. ITM TÜRKİYE dışında birçok Avrupa ülkesinde de hizmet vermektedir. Depolama yapılan tankların test konusu veya kontrol yöntemleri günümüzde daha da önemli bir duruma gelmiştir. Sektörle ilgili birçok yönetmelik başta TSE 12820 olmak üzere akaryakıt test konularını ayrı bir başlıkta ele almaktadır. Sistem dünya çapında 19 yıllık bir tecrübeye sahiptir. Dünya genelinde 30.000’e yakın noktada test işlemi yapılmış durumdadır.

Patentli test sistemi ülkemizde de uygulamaya sokulmuştur. TORA yer altı tesisatları ve depolama tanklarının sızıntı testi konusunda ISO 17020 akreditasyonuna sahip olup birçok yenilik getirdiği sistemle sektörde çalışmalarını aralıksız devam ettirmektedir. Sistem aynı zamanda ATEX akreditasyonuna sahip vakum akustik test sistemidir. Klasik akla gelen basınçlı test sistemi veya hidrostatik yöntem haricinde sıvı ve gaz faz sensörleri ile daha hassas ölçümler yapılabilmektedir. Akaryakıt seviyesi ölçülürken akustik ses dinleme ile kaçaklar tespit edilebilmektedir.

SİSTEMİN GENEL ÇALIŞMA PRENSİBİ

Test yapılacak akaryakıt tankının içindeki boş alana (gaz fazı) ve yakıt bulunan alana (sıvı fazı) sesleri dinleyen 2 adet yüksek hassasiyetli sensör indirilmektedir. Tankta kademeli olarak 250 mbar vakum uygulayarak sensörler aracılığı ile sistem ses ve grafiksel veriler oluşturmaktadır. Test için geliştirilmiş yazılım aracılığı ile programda tüm toplanan ve tank için girilen veriler kaydedilmektedir. Aynı ana 4 adet tankın tesi gerçekleştirilebilmektedir. Sistem testi mevcut tank ve tesisatlar üzerinde herhangi bir demontaj veya tesisat ayrılması gerekmeksizin, komple kendi ekipmanları ve mevcut bağlantıları ile yapılmaktadır. Tüm dinleme kayıtları test boyunca kaydedilip, test sonucunda oluşturulan resmi rapora grafikleri ile birlikte basılarak sonuç raporu oluşturulmaktadır.

Sistem tehlikeli alanların test edilmesi ve sıkılık kontrolü için son derece profesyonel bir atölye çalışması içermekte ve bilgisayar destekli sızdırmazlık testi için bir bilgisayar istasyonu barındırmaktadır. Veri toplama yapan TODA Ünitesi – 8 kanal ATEX ve 10 akustik sensör bağlantı kapasitesindedir. Vakum testi esnasında akış yönetimi egzoz gazları için bir filtre sistemi ve ürün aspirasyonuna karşı emniyet sistemi ile donatılmıştır. Kabin içinde gaz dedektörü barındırmaktadır.

Akustik test sistemindeki veriler sensörlerden direkt bilgisayara aktarılmaktadır. Tank ile araç arasındaki mesafe 40 metreye kadar uzayabilir ve etkili veri toplama yapılabilmektedir. Çıplak gözle zor görünen küçük sızıntılar tamamen saptanabilmektedir. Vakum yöntemi ile test yapıldığı için çevresel kirlenmeye sebep olmadan emniyetli bir şekilde operasyon tamamlanmaktadır.

Sensörler 10 veya 20 m kablo uzunluğuna sahiptir ve yeni noktalara göre, çeşitli mesafe ve deriliklere ulaştırılabilmektedir. Farklı sıvılar ve tehlikeli bölgelerdeki uygulamalar için ATEX onayına sahip bu sistem avantajları kapsamaktadır. Manyetik sensörlerin verilerini aynı anda görselleştirip kaydedebilir. Akaryakıt depo ve boru hattı arasındaki problemleri ayırt etme imkânı sunmaktadır. Tekrar incelemede tüm görsel işitsel parametreleri ve analizi kaydetme olanağı sağlamaktadır.

AKUSTİK TESTİN GENEL AVANTAJLARI

1- Klasik manometre yöntemi ile görülemeyen kaçakların tespiti mümkündür

2- Sahada test faaliyeti kapsamında yapılan tüm hareketler kayıt altına alınır

3-Teste başlamak için gerekli olan izolasyon oldukça kolaydır.

4- Basınç yöntemi ile yapılan testlerde ki çevre ve emniyet riskleri ortadan kalkar

Tank vakum akustik sistemi bir araç içerisinde kuruludur ve kontrol ünitesinden oluşmaktadır. Kurulu olan bu sistem vasıtası ile geriye dönük veriler kontrol edilebilmektedir.  Akaryakıt tankının yeraltındaki durumuna göre en emniyetli ve isabetli sonuçları veren bu yöntem akılcı ve pozitif yarar sağlamaktadır. Ayrıca emişli sistemdeki hatlar da bu yöntemle test edilebilmektedir.

Sistem bazı istasyonlarda tesisat yapısından ötürü tanktan ayrılamayan dolum ve nefeslik hatlarının da tankla birlikte test edilmesini çözüm olarak sunması, sektör için çok avantaj sağlamakta ve zaman kayıplarının önüne geçmektedir. Bu avantaj sayesinde kapalı olan dolum ve nefeslik hatları da tankla birlikte test edilebilmektedir.  Ana dağıtım firmalarının talep ettiği bu yöntemle sağlıklı sonuçlar elde edilmektedir. Kaçak yerinin belirlenmesinde daha isabetli karar verebilmekte. Sektörde yeniliklerimiz ve çözüm önerilerimiz artan bir hızla ve verimli olarak devam etmektedir. Geleceğin umutlu başarılı ve güvenli olması dileğiyle sektörün tüm çalışanlarına yönetici ve emekçilerine teşekkür ederim.

Barış Şirin
Çevre Mühendisi
Alt Yapı Tesisat Proje Müdürü